skip to Main Content

Speltherapie

Speltherapie

Speltherapie is een vorm van kindertherapie waarbij spel en bewegen gebruikt worden als middel. Spelen is een manier om de wereld te ontdekken en te ordenen. Spelen geeft gelegenheid om te ontspannen, gedachten, gevoelens en wensen te uiten, ervaringen te verwerken en te experimenteren met ander gedrag in een veilige omgeving. Speltherapie biedt de mogelijkheid tot het beleven van nieuwe ervaringen en helpt om emotioneel nieuwe inzichten te verwerven. Oplossingen die spelend worden gevonden, neemt een kind mee naar het dagelijks leven.

Speltherapie kan helpen wanneer gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen de ontwikkeling van een kind belemmeren.

Tijdens de therapie bouw ik een veilige relatie op met een kind, waarbinnen hij of zij zich prettig en ontspannen kan voelen. Ik volg het kind in het spel, breng onder woorden wat er gebeurt en zo leer ik de taal van het kind kennen. Door te luisteren en zijn of haar taal te spreken helpt de therapeut een kind.

Waarom speltherapie?

Soms zit een kind niet lekker in zijn vel, zijn of haar omgeving signaleert ander gedrag en maakt zich zorgen. Kinderen kunnen zich terugtrekken, of juist drukker worden, leerprestaties op school blijven achter. Het is mogelijk dat gevoelens zoals boosheid, angst en/of verdriet hevig geuit worden. Soms zijn er conflicten met kinderen of volwassenen in zijn of haar omgeving. Het zich niet fijn voelen kan zich uiten in lichamelijke klachten als buikpijn, hoofdpijn of bedplassen. Als een kind zich niet prettig voelt, heeft dit gevolgen voor de ontwikkeling en het functioneren. Speltherapie kan helpen wanneer gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen de ontwikkeling van een kind belemmeren. De therapie is geschikt voor kinderen met een ontwikkelingsleeftijd tussen de 4 en de 14 jaar oud.

Er zijn grofweg drie probleemgebieden te onderscheiden:

1. Traumatische ervaringen

 • Verlies van belangrijke personen
 • Verandering van huis of samenstelling van gezin
 • Mishandeling of getuige van mishandeling
 • Ziekte, handicap of psychiatrische problemen van het kind zelf of mensen in zijn/haar omgeving
 • Nare gebeurtenissen

2.  Emotionele problemen

 • Problemen met uiten van gevoelens als boosheid, verdriet.
 • Weinig zelfvertrouwen
 • Negatief zelfbeeld
 • Hechtingsproblemen

3. Sociale problemen

 • Moeilijkheden in de omgang met leeftijdgenootjes
 • Moeilijkheden in de omgang met volwassenen

[responsive_menu]

TARIEVEN

U kunt vrijblijvend en kosteloos een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. Voor de overige activiteiten hanteer ik marktconforme tarieven.

VERGOEDINGEN

Een aantal zorgverzekeraars komt tegemoet in de kosten voor speltherapie. Meestal vallen deze onder de voorwaarden van de aanvullende verzekering …

REGISTRATIE

Als speltherapeut ben ik ingeschreven bij een aantal beroepsregisters.

 

Back To Top
Zoeken